Et dyr blandt mange

Enhver oplevet eller fortalt historie sætter spor i mine billeder. Når jeg bliver spurgt,  hvad maler du? svarer jeg kort: livet. Mit, de andres og hvem ved, måske også dit engang.

2008 skete en voldsom forandring i mit liv. Forandringen var ovenikøbet selvvalgt. Efter et storbyliv med en tilværelse i Leipzig, Berlin og København flyttede jeg til Lars Tyndskids Mark. Med alvorlige miner advarede mine venner i København mig mod denne beslutning. Marken ligger nord for Limfjord med blik på Mors.

At vågne om morgenen med pittoresk solopgang over vandet, hvor fiskehejren finder sin morgenmad, er ikke det værste, der kan ske. I stedet for at glo på en kedelig bygning og overvære naboens skænderier fanger mit syn et par træer, og mine ører lytter til solsorten og nattergalen. Selv om årstiderne byder på mangfoldigt vejr, og stormen jager fortvivlede snefnug horisontalt forbi mit vindue, kan jeg lide dette sted ude på landet.

Det forekommer, at jeg ikke træffer mennesker i dagevis. Jeg har naturen omkring mig: Solen, Månen og stjernerne, jorden, planter og ikke mindst dyrene. Muldvarpen, ræven, frøer, katten, måren, rådyrene, svalerne, myrer, hvepse og andre insekter. De er talrige og efterlader deres spor, ikke altid til min fornøjelse. Det er en fryd at lytte til frøernes sang om aftenen og det er irriterende, når måren med sin leg på loftet ødelægger isoleringen. Hvor jeg hensynker ved nattergalens sang i baghaven, og hvor jeg væmmes, når rotterne forsøger at gnave sig gennem køkkenvægge om vinteren. Hvor hopper mit hjerte af glæde, når jeg ser et pindsvin luske gennem bladene, og hvor ærgrer jeg mig, når myrerne har optaget min yndlingsplads på græsplanen.

“De har været der før DIG”, siger min kære husbond, “og nogen endda millioner af år “. Han mener vist, at jeg er nødt til at arrangere mig med mine dyriske naboer.  Jeg begynder at interessere mig for dem  og observerer dem. Når de jager, når de dovner, når de forsøger at parre sig. Efterhånden begriber jeg, at jeg selv er en del af et selskab, et samfund. Her er jeg så tæt på, at jeg ikke behøver at gå i Zoo. Jeg er et dyr blandt mange og en del af en biotop, der kræver respekt.

At skifte storbyliv ud med et liv i naturen, har sat sig spor i mit maleri. Især billedet “Et dyr blandt mange” beskriver mine modstræbende følelser af angst, glæde, irritation og forbavselse.

About aflund

født og opvokset i DDR. Siden 1993 bor jeg i Danmark og har arbejdet som lærer, fotograf, i turistbranchen, som livredder og kunstnerkonsulent. Min debutudstilling havde jeg i 1998 i medborgerhuset Gimle som skulle vige for nybyggeriet HK på Islands Brygge. Siden 2005 er jeg maler på fuldtid - den bedste beslutning i mit arbejdsliv. Efter 14 års storbyliv i København flyttede jeg til Nordjylland med Limfjorden foran næsen og Vesterhavet tæt på.
This entry was posted in blogindlæg på Dansk and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 21 + 19 ?
Please leave these two fields as-is: